Гаряча лінія Мінприроди: +38(044) 206 33 02 , Гаряча лінія Департаменту тел. ( - 0552- ) 26-31-95
 
Люби природу не як символ Душі своєї,
Люби природу не для себе,
Люби для неї.
(М. Рильський)
       

Законодавство

 

Стан довкілля

   

Корисні посилання

   

Новини

Увага, пожежонебезпечний період!

З квітня по жовтень кожного року різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Лісові пожежі знищують дерева і чагарники, заготовлену в лісі деревину. В результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші властивості лісу, знищується фауна, споруди, а в окремих випадках і населені пункти. Крім того, лісова пожежа представляє серйозну небезпеку для людей і тварин.

Основною причиною виникнення пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав'яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг. Сильні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення.

Варто нагадати, що Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено: ст. 77 (порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або порушення її на значній площі) - стягнення штрафу від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і з посадових осіб - від 7 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян . Крім цього, відшкодовуються збитки, завдані лісовому господарству внаслідок лісової пожежі; ст. 77 прим. 1 (самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків без дозволу державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов дозволу) - стягнення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  і з посадових осіб - від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян .

Якщо ви помітили пожежу в лісі, терміново викликайте пожежних, і якщо зможете, починайте гасити пожежу самостійно. При гасінні лісових пожеж застосовуються наступні способи і технічні засоби: закидання вогню по кромці пожежі вологими гілками, засипка кромки пожежі ґрунтом, прокладка на дорозі поширення пожежі огороджувальних смуг і канав, гасіння кромки вогню водою.

У разі використання інформаційного матеріалу посилання на офіційний сайт Держуправління, обов'язкове