Гаряча лінія Мінприроди: +38(044) 206 33 02 , Гаряча лінія Держуправління тел. ( - 0552- ) 26-31-95
 
Люби природу не як символ Душі своєї,
Люби природу не для себе,
Люби для неї.
(М. Рильський)
       

Законодавство

 

Стан довкілля

 

Погода

 
 

Радіація

02.02.2011 рівень радіації по м.Херсону складає
13 мкр/год

 

Корисні посилання

 

Новини

Не рубаймо лісових красунь!

  В Україні  незмінною атрибутикою Новорічних свят є ялинка, з часом люди стали масово використовувати живі молоді деревця хвойних порід, адже вважалося, що саме вони символізують молодість і красу, а також здоров’я. На жаль, усі природні ресурси, а в тому числі і лісові, мають здатність вичерпуватись,  тому з метою попередження вирубок хвойного молодняку на новорічні ялинки, в грудні — січні почали проводитись щорічні екологічні акції «Збережемо лісову красуню». Цей період характеризується активізацією природоохоронної роботи як державних, так і громадських організацій.
З метою запобігання незаконного вирубування хвойних насаджень Херсонською обласною державною адміністрацією видано розпорядження за №715  від  22 листопада 2011 року «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від незаконного вирубання у передноворічний період 2012 року». Природоохоронні заходи підтримано Міністерством внутрішніх справ України, 24.11.2011 року видано відповідне доручення № 16701/44 «Про забезпечення охорони хвойних насаджень у передноворічний період 2012 року», яке зобов'язує начальників ГУМВС, УМВС України в автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на залізницях розробити спільно з представниками органів лісового господарства заходи по охороні хвойних насаджень.
В цьому році є декілька  відмінностей в реалізації ялинок. Вони полягає в тому, що на новорічних ялинках, окрім клейма лісокористувача, закріплюється спеціальний чіп. Чіп прикріплюється до дерева у верхній частині за допомогою стяжки таким чином, що зняти його без пошкодження кріплення неможливо. Саме завдяки чіпу можна визначити місце походження ялинки, відповідність супровідних документів. Відсутність чіпа на ялинці, яка реалізується, засвідчує, що її походження є сумнівним і потребує перевірки. Суб'єкти господарювання, які займаються вирощуванням та реалізацією новорічних ялинок, для замовлення чіпів повинні звертатися до найближчих лісогосподарських підприємств системи Держлісагенства. Підприємства агропромислового комплексу, військові лісгоспи також будуть використовувати дані чіпи.
На сьогоднішній день багато людей зрозуміли, що не зовсім обов’язково ставити в своїй оселі деревце, адже кожна ялинка — це жива рослина, а всі разом — це прекрасні хвойні ліси, і, головне, — чисте повітря
Розуміючи це, в останні роки все більше людей на новорічно-різдвяні свята почали використовувати штучні деревця, новорічні композиції. Проте залишаються й ті, які попри все хочуть мати в хаті свіжозрубану ялинку. Як відомо, окрасою вона буде зовсім не довго, у декого 2 тижні, у когось місяць, а потім той самий господар викине пожовтілу, обтрушену ялинку на смітник.
Цікаво, чи задумуються вони над тим, скільки потрібно часу, щоб виросла така красуня? 10, 15, а то й 20 років. А ті, хто збирається зрубати ялинку, повинні знати, що, відповідно до природоохоронного законодавства України, на порушників чекає адміністративна відповідальність ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, громадяни-лісопорушники сплачують штраф в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн.), а посадові особи — від 7 до 12 неоподаткованих мінімумів (119-204 грн.).
Шановні жителі Херсонщини, школярі, студенти! Збережімо лісові красуні! Існує багато варіантів для тих, хто хоче надати своїй оселі святкового, новорічного вигляду. Скористайтесь будь-ласка, порадою: складіть новорічні композиції з хвойних гілок, грон калини, горобини, декоративних свічок.
Спільними зусиллями зробімо все можливе для того, щоб довше росли в наших лісах пухнасті красуні!

Прес-служба Держуправління

У разі використання інформаційного матеріалу посилання на офіційний сайт Держуправління, обов'язкове